Många får vänta på a-kassan

Allt fler svenskar som jobbar i Norge blir arbetslösa, och för den som förlorar jobbet kan det ta lång tid att få arbetslöshetsersättning. Handläggningstiden är nämligen lång på både den norska och den svenska sidan.

Antalet arbetslösa från Norge ökar snabbt i till exempel alfakassan. Förra året var det 314 personer. I år har det redan varit 211 som kommit från Norge, och det är bara en av alla a-kassor.

Alfakassan är fristående från alla fackförbund och den a- kassa som har uppdraget från regeringen att handlägga ersättning till dem som inte är anslutna till någon facklig a-kassa.

Belastningen har blivit stor på alfakassan och man anställer nu 70 nya personer för sänka handläggningstiden som generellt är elva veckor.

Men för de arbetslösa från Norge är det en klen tröst, eftersom det tar minst ett halvår innan det märks. Väntetiden kan ändå sammanlagt bli tre till fem månader innan allt pappersarbete är klart i både Norge och Sverige.

I de senaste undersökningarna har det visat sig att bara en av fem arbetslösa under 25 år får arbetslöshetsersättning, eftersom de inte klarar arbetsvillkoren.

Det sätter också press på alfakassan eftersom 55 procent av de som är anslutna till kassan är under 35 år.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista