Politik

Förtidsröstningen är igång

Det är två veckor kvar till EU-valet – men förhandsröstningen är redan i gång. Många bibliotekarier har blivit röstmottagare för bibblan är den vanligaste vallokalen.

Den förtida röstningen, som det officiellt heter, har inletts den här veckan i alla 14 kommuner i Sveriges Radio Västs sändningsområde, i alla fall i någon lokal.

I många lokaler är det möjligt att förhandsrösta bara enstaka dagar fram till valdagen den 7 juni. Lättast är det i Uddevalla, där fem lokaler har öppet alla vardagar.

– Det känns roligt och hedrande att vi har fått det här förtroendet, säger Kerstin Josefsson på Dalabergs bibliotek i Uddevalla, där förhandsröstningen inleddes i onsdags.

I Uddevalla och Trollhättan går det att rösta i köpcentra. De vanligaste lokalerna för förhandsröstning är annars bibliotek.

– Dels är det ju så att alla kommuner har bibliotek, dels tror jag att vi har ett gott rykte för att vara neutrala och objektiva. Det uppfattas som en lugn och trygg miljö, både av valförrättare och röstare, säger Kerstin Josefsson.

Hur verkar då intresset?

– Det har inte varit en strid ström, mer som en porlande bäck. Det kommer någon nu och någon då. Det är inte långt emellan.

Elise Hjelm hör till dem röstar på Dalabergs bibliotek.

– Det är nära och bra och en bra lokal att vara i. Jag kan också rösta när det passar mig, den 7 juni arbetar jag.

Men idag har Elise inte röstat.

– Nej, jag är här och kollar namnen på listorna först så att jag vet vem jag kan personrösta på, säger Elise Hjelm.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista