Tufft för vårdcentraler

När fritt vårdval införs den första oktober i år kommer privata företag som ansökt och blivit godkända få öppna vårdcentraler 

I Sveriges Radio Västs område är det tal om så många som tio stycken, och i Strömstad kan det bli problem.

Händelserna följer egentligen tidsplanen och det som har skett är att man nu har gått genom alla ansökningar för att få driva vårdcentral och plockat ut ett antal uppdragstagare. Detta förändrar kartbilden en del i Fyrbodal och kanske framför allt i Strömstad.

Där har fyra av läkarna på vår egen central anmält sig för att driva en egen vårdcentral, och händer det att de får det uppdraget går de över dit. Då står vi utan läkare och då går driften över till en annan vårdgivare, säger Göran Wennberg som är primärvårdschef för området FyrBoDal.

Han säger att grundkravet är att man har läkarbemanning och minimum är en läkare som är i tjänst varje dag året runt

Det innebär i praktiken att vi måste ha minst tre stycken när man ser till semestrar och dylikt. Så om vi plötsligt blir av med våra läkare så kan vi inte driva verksamheten, säger Göran Wennberg.

För befolkningen i Strömstad behöver inte det här göra någon skillnad, det är bara det att man får gå till en annan vårdcentral istället.

Men för de som helst ser att deras gamla vårdcentral finns kvar har Göran Wennberg en uppmaning.

– Om man vill vara mån att gå på den vårdcentral som man är nöjd med så ska man se till att lista sig aktivt på densamme innan juni månads slut, för då ökar chanserna att den finns kvar i fortsättningen också, säger han.

Erik Ståhlberg erik.stahlberg@sr.se 0522- 670027

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista