Miljö

Gynnsamt väder orsakar ludd

Det är väl knappt någon som kunnat undgå att märka alla vita små tussar som far omkring i vinden och som på sina håll bildar vita täcken på marken. Men det är ingen bomullsfabrik som har exploderat utan frön från sälg och asp som blommar som aldrig förr.

– De här konstruktionerna är helt enkelt till för att hjälpa fröna att sprida sig långt ifrån sitt moderträd, säger Jan Uddén, biolog på Bohusläns museum.

Den stora mängden som blåser omkring i år beror på en kombination av regn och värme i bestämda intervall. Då får man vissa år en extrem god blomning.

– Ofta brukar det antingen vara buskar och träd eller så är det örter och gräs, men i år känns det som om det är precis allting, ifrån minsta lilla syra till största tall, säger Jan Uddén.

Nu är det framförallt sälg och asp som blommar samtidigt. De har också blommat extremt mycket.

Nu när de har blommat så har fröna mognat och träden ser nästan sjuka ut, inslutna i spindelväv. Men allt är alltså ett ludd som ska transportera iväg fröna, säger Uddén.

– Många kommer nog att få stora problem med en masa filter som sätter igen sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista