Vård och omsorg

”Bättre, men inte bra”

NU-sjukvården kommer att blöda ekonomiskt i år också. Men resultatet ser ut att bli bättre än förra året.

Västra Götalandsregionen väntas i år få ett underskott på 900 miljoner kronor, jämfört med ett överskott på 777 miljoner förra året.

För NU-sjukvården blir det också röda siffror i år, minus 95 miljoner kronor enligt den senaste prognosen. Det ska jämföras med fjolårets underskott på 138 miljoner.

Bättre, men inte bra alltså. Och än så länge tycks det hålla.

Underskottet första kvartalet var 34 miljoner, drygt 50 procent bättre än för samma period förra året.

– Det finns ju ett medvetet arbete med en hel mängd åtgärder som vi håller på med i verksamheterna och det är klart att det ger resultat, men inte lika fort och inte lika mycket som vi hade önskat, säger Vivian Komstadius, informatör i NU-sjukvården.

Restriktioner när det gäller att anställa personal, effektivare läkemedelshantering och strukturåtgärder är några exempel.

Men kostnaderna för bemanningsföretag har äkat med hela 83 procent under första kvartalet jämfört med samam period förra året.

Från regionens politiska ledning skärps nu tonen. Nästa år tolereras inga underskott i verksamheterna.

– Något löfte kan jag naturligtvis inte ge, men det är självklart vår ambition att klara budgeten, säger Vivian Komstadius.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista