Sverige vill minska EU-fisket

Sverige vill sätta svensk prägel på EU:s fiskeripolitik under ordförandeskapet i höst. Läget är nu så akut att jordbruksminister Eskil Erlandsson tror på att få tidigare skeptiska kollegor med sig.

88 procent av EU:s fiskebestånd är överfiskade. Ändå tas det i många vatten upp två till tre gånger mer fisk än vad bestånden tål.

Det är utgångspunkten när centerpartisten Eskil Erlandsson tar över ordförandeklubban för jordbruks- och fiskeministrarnas möten den 1 juli.

Vi måste reducera fiskeflottans kapacitet. Den är alldeles för stor. Det kommer att krävas drastiska åtgärder och förändringar, säger Erlandsson.

I Sverige måste 40-50 procent av flottan bort, och likadant ser det ut i andra EU-länder, anser Erlandsson.

Som ordförande vill han styra kollegorna mot ett mer långsiktigt tänkande och att orka hålla emot när fiskare på olika håll i unionen protesterar.

Återhämtningsplanen för torsken i Östersjön tycker han är ett bra exempel på att det går att vända en utveckling om det finns en mer långsiktig strategi.

Ett ständigt återkommande problem med EU:s fiskepolitik är att fiskarna kastar tillbaka stora mängder fisk i vattnet, till ingen nytta. De gör det till exempel för att kvoten redan är uppfiskad, för att det handlar om bifångst som inte ger några pengar eller för att fisken är för liten.

Ett sätt att tackla problemet är att använda mer selektiva redskap, så att man bara får upp den fisk man vill ha.

TT 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista