Prispress orsakar grisplågeri

Många danska grisar plågas och misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna. Och det är något som konsumenterna har ansvar för, menar grisbonden Karin Hillmér i Mellerud.

Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar.

Att sådan djurhållning lönar sig upprör Karin Hillmér, grisuppfödare i Mellerud.

– Jag fick ett kvitto på det jag har sagt så många år. Jag har tyckt att det är synd att vi här i Sverige som har så god djuromsorg inte har premierats mer, att svenskarna inte köpt mer svenskt kött.

Bönderna och transportörerna slår de danska grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt.

Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

– Men vem är det som efterfrågat det? Jo, det är vi medborgare, som vill ha billigt kött, säger Karin Hillmér.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista