Dyster bilprognos

Förhoppningen om en återhämtning för bilindustrin 2010 är för högt ställd, enligt Moody's Investor Services, som räknar med att den globala bilförsäljningen kommer att rasa med 13 procent i år från den redan låga nivån som noterades i fjol.

De statliga stödpaket som nu håller bilindustrin under armarna är enligt tisdagens rapport, som tittar närmare på industrins förutsättningar under 12-18 månader framåt, bara ett sätt att lyfta efterfrågan något och inte något som löser industrins långsiktiga problem.

”Lönsamheten i verksamheten och det kassaflöde som genereras ser ut att bli fortsatt svagt på medellång sikt”, skriver Falk Frey på Moody's.

Även om produktionsneddragningar nu görs är det oklart om det räcker för att dra ned lagren och anpassa nästa års produktionsvolym till efterfrågan, enligt Frey.

Enligt Frey är den tröga kreditmarknaden fortfarande ett problem för bilköparna.

”Möjligheten för industrin att återhämta sig från det nuvarande fallet beror till stor del på hur deras nybilsförsäljning kan finansieras, vilket gör att läget för biltillverkarnas finansenheter är avgörande”.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista