Uddevalla

Fängelse för rån och hot

Två män och en kvinna har dömts till fängelse efter att ha trängt sig in hos ett äldre par i Stenungsund och hotat och rånat dem.

Det var inga fullkomliga främligar som trängde sig in hemma hos de nyblivna pensionärerna i Stenungsund en kväll i mars i år.

Kvinnan, som i dag är i 25-årsåldern, lekte hemma hos paret för tjugo år sen. För tio år sen anmälde hon mannen för våldtäkt, men förundersökningen las ner.

Stenungsundsparet satt och tittade på teve när det ringde på dörren. Utanför stod den unga kvinnan och frågade om mannen kände igen henne, vilket han inte gjorde.

Sedan trängde sig hon och två män in och krävde skadestånd för den påstådda våldtäkten på 50 000 kronor. Ungdomarna hotade med att spränga huset om polisen kontaktades eller om de inte fick pengarna. De sa att de hade kontakter med ett stort gäng som skulle realisera hoten.

I samband med hoten slog kvinnan till mannen i ansiktet, sparkade honom och slog honom med en lampa.

Medan en i gänget vaktade mannens hustru hemma i villan, tog de två andra honom med till en uttagsautomat där de tvingade honom att ta ut 5 000 kronor, som de tog från honom.

Kvinnan, som är från Vänersborg, har nu dömts till fängelse i 1 år och 8 månader i Uddevalla tingsrätt för misshandel, olaga frihetsberövande, rån och försök till utpressning.

Den ena mannen, som är 24 år, dömdes till fängelse i 2 år och 6 månader för bland annat rån och olaga frihetsberövande medan den andra mannen, som är tjugo år, fick 3 månaders fängelse.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 34

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista