SAABS FRAMTID

Magna önskad ägare av Saab

Magna International skulle vara en bra ägare för Saab Automobile, det tycker underleverantören IAC:s vd Marcus Nyman.

En av de möjliga köparna av Saab kan vara en av världens största underleverantörer, Magna International, det har det spekulerats kring ett tag.

Nu avslöjar Marcus Nyman, vd för IAC och som också sitter med i borgenärskommittén som följer Saab på nära håll, att han gärna skulle se Magna som Saabs nya ägare. Delvis på grund av att Magna liksom IAC båda är underleverantörer.

– Absolut, det är ett bra alternativ eftersom de är investerare som förstår sig på industrin, säger han till Sveriges Radio Väst. 

Precis en sådan ägare som Saab skulle må bra av, tycker Nyman.

– Jag kan konstatera att det som är oerhört viktigt för Saab är att det kommer in en ägare som förstår bilindustrin och dess komplexitet och som också, självklart, är oerhört finansiellt stark.

Marcus Nyman kan också se en tredje aspekt.

– Jag tror det är väldigt viktigt att det finns någon form av synergi – alltså att man kan få se en gemensam utveckling av nya produkter.

Magna International är en av världens största underleverantörer som, med alla dotterbolagen inräknade, har över 70 000 anställda. Magna Steyr i Österrike tillverkar idag Saab 9-3 Cabriolet och Magna Donnelly i Göteborg levererar exempelvis backspeglar till Saab-fabriken i Trollhättan.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista