Politik

FI vill till EU

Feministiskt initiativ fick knappt 0,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 2006. Nu ställer partiet för första gången upp i valet till Europaparlamentet.

I valplattformen heter det:

"Nu tar vi nästa steg i arbetet för att etablera feminismen som utgångspunkt för politisk handling och parlamentarisk representation".

Vad talar då för att Fi skall lyckas bättre i Europavalet.

När det gäller EU-valet är inte väljarna lika blockkänsliga och det var ju det som var den stora diskussionen förra gången när det skiftade mellan blocken, säger Stina Sundberg, en av talespersonerna till SR Väst.

– Sedan tror vi också att man ser att det i Europa finns minst sagt mörka krafter – oehört mörka krafter som trycker tillbaka kvinnorna.

Feministiskt Initiativ var inte ens bildat när det var Europaval för fem år sedan, men fick en plats så att säga gratis när folkpartisten Maria Robsahm, tidigare Carlshamre, gick över till FI 2006.

I parlamentet är hon formellt så kallad politisk vilde och ställer inte upp för omval. Hon har fått kritik för dålig närvaro i parlamentets utskott, men Stina Sundberg tycker ändå att Maria Robsahm har gjort avtryck i parlamentet.

– Maria har arbetat väldigt mycket med trafficking och våld mot kvinnor.

Bo Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista