Arbetsmarknad

Finnveden krävs på skadestånd

Fackförbundet IF Metall kräver nu skadestånd av Finnveden Powertrain i Trollhättan. Facket menar att det inte gick rätt till när IF Metalls klubbordförande på företaget varslades om uppsägning.

Klubbordföranden var först inte med på listan över de 76 anställda Finnveden Powertrain ville säga upp.

Men efter att fackklubben kritiserat företaget för att frångå turordningsreglerna kom en ny lista och där var klubbordföranden med bland de varslade.

Men IF Metall menar att klubbordföranden både har tillräckligt lång anställningstid och den kompetens som företaget behöver och att det därför inte är rätt att säga upp honom.

Enligt ombudsman Leif Håkansson på IF Metall Norra Älvsborg är det inte någon tillfällighet att bedömningen av klubbordförandens kompetens beror på hur han agerar som klubbordförande. Det skriver förbundet på sin hemsida.

Fackförbundet har nu begärt central förhandling och kräver skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd och brott mot lagen om facklig förtroendeman.

Susanna Wictorzon
susanna.wictorzon@sr.se
0522-67 00 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista