SAABS FRAMTID

GM nära konkursskydd

Saabs ägare General Motors närmar sig en ansökan om konkursskydd. I eftermiddags meddelade GM att bara ett fåtal långivare var intresserade av den uppgörelse som GM erbjudit för att skriva av skulderna.

Det innebär att GM med all sannolikhet ansöker om konkursskydd, rapporterar Ekots korrespondent i Washington. Syftet är att få ytterligare tid för att rekonstruera bolaget under det som i amerikansk lag kallas för Chapter 11.

Obama-administrationen har tidigare sagt att man är beredd att i så fall pumpa in ytterligare pengar i statliga lån till GM.

Det är alltså nu ett faktum att GM:s erbjudande till långivarna, om att skriva av skulderna på 27 miljarder dollar i utbyte mot 10 procent ägarandelar i ett framtida GM, knappt fick något stöd alls från de tiotusentals långivarna det rör sig om.

Från Saab Automobiles sida vill man i dagsläget inte kommentera vad detta kan innebära för Saab förrän någonting är 100 procent klart, det förklarar Gunilla Gustavs, informatör på Saab för Sveriges Radio Väst.

Sedan tidigare är det känt att Saab i första hand, på grund av skattetekniska skäl, ägs av GM Canada, och inte av General Motors Corporation i USA. Chapter 11, om det nu blir verklighet för GM att hamna under den lagen, kommer att gälla GM i USA i första hand. Det finns möjligheter att undanta dotterbolag som hör hemma utanför USA. Exempel på sådana är just GM i Kanada och GM Europa som inte behöver beröras direkt om Chapter 11 blir verklighet för GM i USA.

Raset för GM-aktien tilltog inför New York-börsens öppning på onsdagen, med en nedgång på uppåt 17 procent till 1:20 dollar för aktien i den elektroniska handeln.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista