Saabs framtid

Olofsson hoppfull om Saab

Regeringen har träffat de tre spekulanter som är kvar i köpstriden kring Saab samt varit i kontakt med ytterligare några, enligt näringsminister Maud Olofsson.

– Jag har konstaterat att det finns flera intressenter, varav Fiat är en, som kan vara bra. Mitt huvudfokus är att jobben ska stanna i Sverige. De måste presentera den typ av affärsplan som visar att det blir så, säger Maud Olofsson.

Näringsministern har ännu inte tagit del av intressenternas affärsplaner. Det blir inte tal om att ge någon form av förhandsbesked om lånegarantier i det här skedet.

– Det är först när vi har en ny ägare till Saab som vi har möjlighet att ta ställning till lånegarantier. Som jag har sagt förut ska inte skattebetalarna äga bilfabriker.

Svenska regeringen har fått kritik för att göra för lite för att stödja fordonsindustrin. Internationella Metallfederationen har utsett Sverige till sämst i Europa.

Av de 28 miljarderna i bilstödspaketet har det inte betalats ut några stödpengar, förutom än vad det har kostat att tillsätta en styrelse i det särskilda forskningsbolaget.

Men Maud Olofsson slår ifrån sig kritiken.

– De har inte gjort korrekta jämförelser. Går man igenom jämförelsen visar den att Sverige har ett bra system. Många länder säger att man ska göra mycket, men skrapar man på ytan på vad de har gjort är det inte så mycket.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista