Lysekil

Omsorgsschef gjorde inte fel

Socialnämnden i Lysekil anser inte att omsorgschefen Agneta Stenqvist har inskränkt yttrandefriheten för de anställda på Lysehemmet.

Den tredje december förra året skrev personalen på äldreboendet Lysehemmet till ett antal politiker i kommunen och uppgav att socialnämndens ordförande Ann-Charlotte Jonsson-Strömwall (FP) kallat personalen för inkompetent.

Det ledde till att omsorgschefen Agneta Stenqvist kallade en undersköterska till ett enskilt samtal och frågade om det var hon som författat skrivelsen.

Det är ett brott mot det grundlagsstadgade efterforskningsförbundet, ansåg den socialdemokratiske politikern Torbjörn Stensson och JO-anmälde omsorgschefen.

Socialnämndens, som nu lämnat sitt yttrande till JO, anser att omsorgschefen Stenqvist inte alls efterforskat vem i personalen som skrivit brevet som kritiserade socialnämndens ordförande.

Det hade redan framgått på ett öppet arbetsplatsmöte vem ur personalen som författat brevet, innan undersköterskan kallades till enskilt möte. Och det hade framgått utan att chefen behövt fråga efter författaren skriver socialnämnden i sitt yttrande.

Därför anser socialnämnden att omsorgschefen inte ägnat sig åt någon efterforskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista