Uddevalla

I Nordenskiölds spår

Den 15 juni ger sig äventyraren Ola Skinnarmo ut på en riskfylld seglats. Han ska resa längs med Europas och Asiens ishavskust till stilla havet, den så kallade nordostpassagen. Skeppare på båten blir Anders Eriksson från Ljungskile.

– Det ska bli fantastiskt att gå igenom nordostpassagen, säger Anders Eriksson. Det är verkligen ett exotiskt område som väldigt få människor har varit på.

Expeditionen är en resa i svensken Adolf Erik Nordenskiölds fotspår. Nordenskiöld var den förste att ta sig igenom nordostpassagen. Det gjorden han 1879 med segelfartyget Vega.

Målet med resan är förutom att uppmärksamma Nordenskiölds första resa genom passagen miljöfrågan.

– Det här är Ola Skinnarmos projekt från början till slut och han vill sätta ljus på de klimatförändringar som är tydliga i den delen av världen.

Förutsättningarna för Anders Eriksson och Ola Skinnarmo är helt andra än de var för Nordenskiöld.

– För det första vet vi ju att det går att gå igenom nordostpassagen. Nordenskiöld trodde det, men ingen hade gjort det förut.

Dessutom finns det isbrytare i området idag och chanserna att få hjälp att större.

– Vi riskerar ju inte att bli kvar i isen över vintern, det är vi glada för.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista