Fordonskrisen

Amerikanska staten stöttar GM

Med mera pengar från amerikanska regeringen hoppas General Motors få till en uppgörelse med långivarna. Men det väntas inte rädda bolaget undan konkursdomstolen. Bara göra processen mot ett nytt GM snabbare.

Långivarna, eller mera bestämt obligationsinnehavarna, satte i onsdags käppar i hjulet för GM när de vägrade gå med på att skriva av skulder på 27 miljarder dollar (drygt 200 miljarder kronor) mot att få äga 10 procent i ett nytt ombildat GM.

Ett nytt spetsat bud på torsdagen fick en kommitté av långivare att säga ja. Omkring 20 procent av långivarna har accepterat budet. Fortfarande ska skulderna skrivas av i utbyte mot 10 procents ägande i det nya bolaget. Men långivarna får också option på att köpa ytterligare 15 procent.

Dessutom ska amerikanska staten enligt långivarkommittén lägga in ännu mer pengar i ett nytt GM varav ungefär 40 miljarder dollar (cirka 300 miljarder kronor) ska omvandlas till aktier i bolaget. Staten kommer då att äga 72,5 procent medan facket föreslås äga 17,5 procent.

Sedan tidigare har statskassan pungat ut med 19 miljarder dollar i lån till GM, drygt 140 miljarder kronor.

Statens mångmiljardsatsning ska göra att det nya bolaget får en bra start och hälsosam balansräkning. Långivarna i kommittén gör bedömningen att de har chans att få tillbaka mer av sin investering än om de fortsätter att vara motvilliga. GM har gett resten av långivarna en tidsfrist att svara fram till lördag klockan 17 lokal tid, det vill säga klockan 23 svensk tid.

I uppgörelsen ingår också att långivarna inte får motsätta sig att olönsamma tillgångar säljs ut eller avvecklas, om GM ansöker om konkursförfarande enligt chapter 11, som innebär en rekonstruktion.

Torsdagens förslag nämnde inte de vanliga aktieägarna som enligt tidigare plan endast skulle få 1 procent av det nya bolaget.

I en mörk GM-värld tolkades beskedet om långivaruppgörelsen genast positivt. GM-aktien lyfte kraftigt på Wall Street.

Men det här sista halmstrået gör troligen inte att GM kan undvika domstolsinblandning. Fortfarande talar det mesta för GM tar till konkurslagstiftningens elfte kaptiel och lämnar in ansökan senast på måndag. Men med långivarna på sin sida kan födelsen av ett nytt GM gå enklare och fortare.

–Det här förebådar chapter 11. Någon annan tolkning går inte att göra. GM har försäkrat sig om hur en delfinansiering under den konkursrättsliga processen ska gå till, vilket är ett vanligt förfarande innan ett företag ansöker om att rekonstruera verksamheten enligt chapter 11, säger Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt vid Karlstad universitet med svensk och amerikansk konkurslagstiftning som specialitet.

Karin Olander/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista