Saab får förlängd rekonstruktion

Uppdaterad 9:16

På fredagsmorgonen tog rådman Cecilia Tisell vid Vänersborgs tingsrätt beslutet att förlänga rekonstruktionen för Saab Automobile till och med den 20 augusti.

Förra tisdagen lämnade Saab Automobile in sin ansökan om förlängd rekonstruktion till Vänersborgs tingsrätt. Den process som inleddes den 20 februari hade då i förra veckan varat i tre månader, men för att få ytterligare tre månader krävdes ett godkännande från tingsrätten.

Och på fredag morgon vid halv nio tog rådman Cecilia Tisell beslutet att förlänga rekonstruktionen till och med den 20 augusti.

– Det är mycket glädjande, inte en överraskning i och för sig, men det är väldigt positivt eftersom vi nu kan fortsätta med arbetet vi är mitt uppe i och göra färdigt det, säger Saab Automobiles informatör Gunilla Gustavs till Sveriges Radio.

Fram till igår torsdag hade borgenärskommittén samt de borgenärer som var närvarande vid borgenärssammanträdet den 6 april möjligheten att yttra sig. Ingen av de tiotal som skickat in sina svar till tingsrätten har motsatt sig fortsatt rekonstruktion. Bland dem finns GM-bolagen som Saab har skulder på närmare 10 miljarder kronor till och näst största fordringsägaren Skatteverket (348 miljoner kronor) som för statens talan.

Beslutet om förlängd rekonstruktion innebär att Saab nu får mer tid på sig att bli självständigt från GM, hitta ny ägare och framför allt: mer tid att försöka överleva.

Närmaste datum där Saab Automobile åter blir aktuellt i Vänersborgs tingsrätt är den 17 juni då det ska hållas en ackordsförhandling. Då måste 75 procent av borgenärerna gå med på Saabs önskan, att endast få igen 25 procent av skulderna och att Saab dessutom får ett år på sig att betala.

Om Saab har presenterat en ny ägare till den 17 juni återstår att se. Gunilla Gustavs tycker inte att början av sommaren automatiskt betyder början av juni.

– När jag säger början av sommaren menar jag slutet på juni, början av juli. Det är det vi siktar mot. Det första momentet är att vi tillsammans med GM ska välja ut en huvudkandidat. När vi väljer att offentliggöra den kandidaten är ett annat moment och det får vi se när vi kommer ut med det, förklarar Gunilla Gustavs.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista