Regionsammanslagning på gång

Västra Götaland och Värmland kommer allt närmare varandra. I dag sköts startskottet för en process som skall leda fram till en sammanslagning om fem år.

Landstinget i Värmland ansökte redan i oktober hos regeringen om att få gå samman med Västra Götalands-regionen. Och i Västra Götaland beslutade fullmäktige i mars att utreda förutsättningarna och konsekvenserna.

Värmland och Västra Götaland har tillsatt var sin grupp som skall göra jobbet – och analysera starka och svaga sidor. I dag träffades de för första gången i värmländska Sunne.

Senast i juli nästa år skall en rapport vara klar och enligt det socialdemokratiska regionrådet Johnny Nilsson, ordförande i ansvarskommittén, var det ett positivt samtalsklimat i dag.

– Just nu är ju optimismen ganska stor. Det finns ju lite politiska nyanser i det, men många upplever att det kan vara positivt med ett samgående mellan Värmland och Västra Götaland, Vänern, Norge-gränsen, vägar och järnvägar är sådant som förenar Värmland och Västra Götaland, menar Johnny Nilsson.

Tidigast 2014 kan det bli ett beslut om ett samgående.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista