Genombrott för personvalskampanj

Årets val till Europaparlamentet tycks bli det stora genombrottet för personval – i alla fall hoppas politikerna det. De flesta kandidaterna garderar med kryss. De använder också Internet flitigt.

Susanna Haby, fyra på moderaternas lista, har bland en egen kampanjlåt. Hon lanseras som Moderaternas västsvenska kandidat - trots att det finns fler på listan från Västsverige.

– Personval handlar om att på egna meriter och med den personliga drivkraften få så många som möjligt att rösta på en.

Spelar det då någon roll om man kryssar dig eller någon annan kandidat?

– Ja, det tror jag för vi är olika kandidater med olika saker i vår ryggsäck och vi ser kanske på saker ur litet olika perspektiv och det tycker jag är bra, säger Susanna Haby.

Det är många personvalskampanjer i årets EU-val, mycket av kryssa mig-vädjanden, Kandidaterna twittrar, chattar, använder Facebook och är seriefigurer på You Tube - och så har de förstås en egen hemsida.

Två av Centerpartiets toppkandidater ber om bidrag till sina kampanjer och en av dem uppger sitt bankgironummer.

Med Vänsterpartiet som undantag tycks årets Europaval vara det stora genombrottet för personvalskampanjerna.

Socialdemokraterna har tidigare haft en ganska kallsinnig inställning till företeelsen men två av partiets ledamöter i Europaparlamentet, Åsa Vestlund och Anna Hedh, kryssades in för fem år sedan. Nu garderar i stort sett alla toppkandidaterna med kryss.

Olle Ludvigsson är tvåa på Socialdemokraternas lista och har blandade känslor inför personvalskampanjen.  Han säger sig inte vara helt bekväm i rollen.

– EU-parlamentsvalet är ju ett mer personvalsinriktat val och det är väl bara att finna sig i det. Vi är inte vana med att lyfta fram person och individ, säger Olle Ludvigsson.

Regionrådet Kent Johansson är tvåa på Centerpartiets valsedel. Han tycker att den som röstar skall fundera på tre saker: Vilka frågor är viktigast? Vilket parti ligger närmast de frågorna? Och sedan personen.

– Det finns de som gillar partiet men absolut inte kan tänka sig att rösta på personen. Eller tvärtom, säger Kent Johansson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista