Utbildning

Glädjebetyg i flera av våra kommuner

Av eleverna i Mellerud som gick ut nian förra året fick nästan trettio procent högre slutbetyg i svenska jämfört med samma elevers resultat på de nationella proven i samma ämne.

Många av kommunerna i vårt område finns bland de som enligt skolministern ger för höga betyg till niondeklassarna.

Listan har tagits fram av Skolverket och tidningen Dagens Samhälle.

Den jämför hur slutbetygen ser ut i relation till de nationella proven i svenska, engelska och matematik.

Mellerudsbarnen ligger sexa på listan över de skolor som ger glädjebetyg i svenska. Även Färgelanda ligger högt på den listan: 25 procent av niorna i Färgelanda hade högre betyg när de gick ut nian än vad de nationella proven visar.

I engelska är det också Färgelanda som utmärker sig bland kommunerna i vårt område, med en fjärdeplats på listan över höga betyg :24 procent av eleverna låg högre än de nationella proven visar.

I ämnet matematik har skolorna tagit till ordentligt. Den kommun som ligger i topp i landet , Fagersta, ger hela 67 procent av eleverna högre slutbetyg än vad de är värda enligt de nationella proven. Här är det Sotenäs kommun som utmärker sig i vårt område med en tiondeplats på listan och nästan 44 procent elever med högre slutbetyg i matematik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista