Bilindustrin

GM begär konkursskydd

Uppdaterad 10:33
Nu står det klart att Saabs ägare General Motors kommer att ansöka om konkursskydd i dag.

Att det blir en konkursskyddslösning för GM bekräftades nu på morgonen svensk tid av en anonym tjänsteman i Vita huset, som citeras av flera internationella nyhetsbyråer.

Konkursansökan ska lämnas in klockan åtta lokaltid i New York och sedan börjar arbetet med företagets rekonstruktion, som enligt planen på 60 till 90 dagar ska skapa ett nytt, mindre GM där den amerikanska staten blir storägare och dessutom skjuter till ytterligare 30 miljarder dollar.

I går blev det klart att en majoritet av GM:s fordringsägare godkänner förslaget om att skriva av skulder på omkring 27 miljarder dollar i utbyte mot 25 procents ägande i ett nytt, framtida GM.

Vad detta kan tänkas betyda för Saabs del är oklart men man räknar inte med att det ska äventyra Saabs egen rekonstruktion. Gunilla Gustavs på informationsavdelningen säger till TT att man fortfarande pratar med tre köparkandidater.

Vilka de är är ovisst men spekulationerna talar om amerikanska Renco Group, norsksvenska finansiärer kring Koenigsegg och ett kinesiskt bolag.

Också Unionens ordförande på Saab, Anette Hellgren, säger att Saabs rekonstruktion kommer att fortsätta som vanligt. Hon tycker att det är bra att GM nu ansöker om konkursskydd.

--  Jag kan tycka att det är bra att man får konkursskydd och att man börjar reda upp sina affär, säger Annette Hellgren.

Planen att separera Saab från GM gäller fortfarande.

--  Där ser vi inget som har ändrats i dag, säger Hellgren.

Hon ger GM både ris och ros för tiden som Saabs ägare.

--  Det kan vara tufft för ett bilmärke att tillhöra en så pass stor koncern som vi har gjort, med avseende på prioriteringar av nya bilar, säger Anette Hellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista