Kampanj för att stoppa langning

Uppdaterad 15:31
Nu är det skolavslutningstider och hur lätt som helst för ungdomar att få tag i alkohol. I dag inleds den två veckor långa kampanjen Störa langningen, för att få vuxna att tipsa polisen om man vet någon som langar alkohol till ungdomar.


Polisen, länsstyrelsen och 33 av Västra Götalands 49 kommuner samarbetar om kampanjen Störa langningen; knallrosa affischer uppmanar vuxna att tipsa polisen om langare på telefon 114 14.

Ett par tonårstjejer i Uddevalla säger att det är hur lätt som helst att få tag i alkohol.

– Det är bara att ringa ett samtal. Vi har numret.

Frågan är vad det betyder att vuxna säger ifrån och tipsar om langare.

– Jag tror inte det har så stor betydelse. De försvinner ett litet tag, vissa blir tagna, men langningen finns ändå kvar snart igen, säger tjejerna.

– Man lyssnar inte så mycket på andra vuxna utan mest på föräldrarna.

Det är också främst till föräldrar som de rosa affischerna vänder sig, säger drogförebyggaren i Vänersborg, Sara Gunnarsson.

Vänersborg var pilotkommun för kampanjen för två år sedan. Nu är 11 av Fyrbodals 14 kommuner med, för att skrämma langarna under jorden i två veckor.

Och meningen är att föräldrarna ska bli berörda av kampanjen

– Resultatet av de två tidigare åren är att det blir en väldig debatt och man undrar vilka det är som säljer och vilka 14-åringar det är som får tag på alkohol. Det är det vi vill uppnå med kampanjen, säger Sara Gunnarsson.

– Idag finns det många ungdomar som har flera mobilnummer i sina telefoner till så kallade ölkallar, som de kan ringa när som helst för en snabb leverans av öl, vin och sprit.

Hon menar att det viktigaste är att ungdomar skjuter upp sin alkoholdebut. Hon hänvisar till alkoholforskning, som säger att man inte bör dricka alkohol före 25 års ålder: först då är hjärnan färdigutvecklad.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista