Bilindustrin

GM har 172 miljarder dollar i skuld

Uppdaterad 15:01
Saabs ägare General Motors ansökte som väntat om konkursskydd på måndagsmorgonen amerikansk tid, skriver Reuters. Skulderna uppgick den sista mars till 172 miljarder dollar enligt konkursansökan. Tillgångarna var samtidigt värda 82 miljarder dollar.

Klockan åtta på morgonen amerikansk tid lämnade General Motors in sin ansökan om konkursskydd, det så kallade Chapter 11, till en domstol i New York.

Nu kommer GM att gå in i en rekonstruktion, precis en sådan som Saab är mitt uppe i. Mellan 60 och 90 dagar beräknar man att det ska ta innan GM är ett smalare företag mer anpassat efter den tid vi nu lever i.

GM var världens största biltillverkare i 77 år fram tills i fjol, då Toyota passerade det amerikanska företaget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en kommentar till TT att det var tur att regeringen inte lyssnade på Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och på fackförbundet IF Metall och skickade in pengarna i konkursboet.

Enligt Saabs informatör Gunilla Gustavs fortsätter processen med att hitta en ny ägare och göra Saab självständigt, utan att påverkas av vad som händer med GM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista