44:an riskerar att blir en halv motorväg

Riksvägg 44 mellan Trollhättan /Vänerborg och Uddevalla är snart klar - men bara till hälften. Nu riskerar Västsverige att få ha en halv motorväg i tio år för att pengarna inte räcker till resten.
Snart är riksväg 44 färdig halvvägs. Men att bygga färdigt resten kostar 310 miljoner och de pengarna finns inte förrän 0r 2012. Nu pågår påtryckningar både bakom kulisserna och offentligt på att få fram pengarna tidigare. Att 44-an alls fick några statliga pengar i riksplanen beror på att riksväg 45 kommer att dröja, alltså vägen genom Göta Älvdalen till Göteborg. Tanken var att en god del av trafiken skulle ta vägen på 44-an om Uddevalla på väg till Göteborg. Därför fick den lilla stumpen en statlig slant - men inte så det räckte alltså. Ett tag har det talats om att regionen och kommunerna skulle förskottera pengar till 44-an, men det talas det mycket tyst om nu. Det beror förstås på pokerspelet om pengarna. Radio Väst frågade Kent Johansson, centerpartistisk ordförande i regionutvecklingsnämnden, om det. Hans svar är ungefär som en finansministers svar dan före en räntehöjning: " Vad vill du jag ska svara på det ?", eftersom det faktiskt är så att om regionen lovar ställa upp i förväg så blir det helt säkert inga nya statliga pengar till den efterlängtade 44-an.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".