Saabs framtid

Saabs chanser inte sämre

Att General Motors ska rekonstrueras med hjälp av ett nybildat bolag samtidigt som det nuvarande ska likvideras gör inte att chanserna att rekonstruera Saab blir sämre. Det är Saabs vd Jan Åke Jonsson helt övertygad om.

 

– Det vet jag eftersom de juridiska kopplingarna är på det sättet och de löften som vi har och det arbete som gör tillsammans med GM. Det har också varit en del i GM:s kommunikation. Vi är hundraprocentigt synkroniserade.

Enligt Jan Åke Jonsson kommer det gamla GM-bolaget som är på väg att gå i graven, att stå fast vid sina ekonomiska åtaganden i väntan på ny ägare till Saab.

Jonsson tror också att den svenska regeringen kommer att ställa upp med garantier för lån från Europeiska investeringsbanken den dag Saab presenterar en köpare av bolaget.

– Jag känner förtroende för att vi kommer att få tillgång till de pengarna i vår framtid finansiering.

Är det en förutsättning att det blir någon form av garantier från regeringen för att det ska gå att hitta en köpare till Saab?

– Jag tycker att regeringen den senaste tiden har varit väldigt konstruktiv när det gäller att diskutera olika finansieringsmöjligheter.

Tycker du att du har fått ett klart löfte från regeringen att få de här garantierna bara ni hittar en köpare?

– Ett löfte finns inte. Det här är en process som man måste gå igenom men en av grundförutsättningarna för att vi ska komma i mål är att vi har ägarsituationen klarlagd.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista