Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Mikael Höglind (KD) blir ordförande i tekniska nämnden.
2 av 3
Sture Svennberg (M)
3 av 3
Hans Jonasson.
Uddevalla

Nämndordföranden byter plats

Uppdaterad 16:03
Den borgerliga alliansen i Uddevalla föreslår en total omorganisation av barn- och utbildningsnämnden, på grund av de problem som har funnits i nämnden sedan en lång tid tillbaka.Enligt kommunalrådet Sture Svennberg (M) beror problemen i nämnden på att ledamöterna i nämnden helt enkelt inte kunnat komma överens. Det har förekommit personangrepp och varit långa mötestider när nämnden diskuterat annat än sakfrågor.

– Men när SKTF:s anmälan kom så spetsades det till. Vi fick faktiskt lite draghjälp där att lösa problemet.

Enligt förslaget, som den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna kommit överens om och som kommunfullmäktige ska ta ställning till nästa vecka, minskas nämnden från nuvarande 13 ledamöter till sju – hela nämnden väljs alltså om.

Det gör att sannolikheten är stor att Solidariskt Uddevalla och Uddevallaparitet får lämna barn- och utbildningsnämnden.

– Men vi vet ju inte vilka eventuella valsamarbeten som kommer att ske, det får kommunfullmäktige avgöra, säger Sture Svennberg.

Är det ett sätt att bli av med dem?

- Nej det är det inte, det är ett sätt att minska nämnden. Men jag vill inte sticka under stolen med att både Uddevallaparitets och Solidariskt Uddevallas representanter har varit del av den dåliga stämningen, säger Sture Svennberg.

Förutom att nämnden nu minskas byter tekniska nämndens ordförande Magnus Jacobsson (KD) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Mikael Höglind (KD) plats, från och med den 1 augusti.

Mikael Höglind, som menar att han är utsatt för personförföljelse, säger att den drastiska åtgärden att välja om nämnden mitt under mandatperioden är nödvändig.

– De problem som finns i barn- och utbildningsnämnden tror inte vi att vi kan lösa med dem som sitter där i dag, och då krävs det nya tag.

Socialdemokraterna har tidigare krävt Höglinds avgång, men det har inte något med beslutet att göra, menar han.

- Både SKTF, jag och även vår kommundirektör har samsyn. Nämnden har stora problem, säger Mikael Höglind.

Han säger att han under sina 20 år som politiker aldrig varit med om något liknande som det som hänt i barn- och utbildningsnämnden, och nu ser han fram emot arbetet i tekniska nämnden.

- Jag tror att det blir väldigt mycket bättre, säger Mikael Höglind.

Uddevallapartiets Hans Jonasson och Solidariskt Uddevallas Ewy Gahnström säger båda till Sveriges Radio Väst att alliansens och socialdemokraternas handlingssätt är odemokratiskt.

Ewy Gahnström menar att det vore normalt att diskutera med alla partiers gruppledare om en så här stor förändring. Men istället kom förslaget som en överraskning för både Solidariskt Uddevalla och Uddevallapartiet idag.

Hans Jonasson i Uddevallapartiet tycker det är bra att barn- och utbildningsnämnden får en ny ordförande. Men han är kritisk till att Mikael Höglind nu blir ordförande i tekniska nämnden.

– Men för att säkerställa att Höglind ska ha en kommunal försörjning så blir han ordförande i en annan nämnd, som står i oerhört stora processer med Ikea, och det i sig är olyckligt, säger Hans Jonasson.

Han tror att Uddevallapartiet, Solidariskt Uddevalla och också Vänsterpartiet nu riskerar att hamna utanför nämnden.

- Det jag tror är olyckligt med att både Pär Allvin (SU) och jag försvinner är att det är vi som drivit skolfrågorna, säger Hans Jonasson.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".