Mikael Börjesson är en av partiets 48 000 medlemmar. Foto: Bosse Adriansson/SR Väst.
Politik

Piratpartiet lockar ungdomar

Piratpartiet tycks vara på väg mot Europaparlamentet enligt opinionsundersökningarna. Partiet bärs fram av ungdomar, och att bli medlem är gratis. Men toppkandidaten Christian Engström är 49 år.

Sveriges Radio Väst har pratat med den 52-årige IT-konsulten Mikael Börjesson, som är valansvarig för Bohuslän. En gång i tiden var han med i Centerns ungdomsförbund och han tycker att skillnaden är stor.

– Vi har en extrem platt organisation. I Centern var den färdigutvecklad och färdighierarkisk. Vi är ett nytt och fräscht parti och det händer saker hela tiden. Jag tror att det är därför som vi attraherar väldigt många ungdomar.

Men måste ni inte bygga upp en mer fast organisation om ni skall överleva på sikt?

– Jo, det är klart att det måste vara en etablerad organisation, men jag är inte säker på att den måste vara så hierarkisk, säger Mikael Börjesson.

Enligt Piratpartiets egna uppgifter har partiet 48 000 medlemmar, fler än de flesta riksdagspartier. Men medlemmarna betalar ingen avgift, och ekonomin bygger på donationer.

Mikael Börjesson säger att medlemmarna har skänkt i genomsnitt 60 kronor.

Piratpartiets chans att komma in i Europaparlamentet är förmodligen att få upp valdeltagandet bland de unga. För det är där som Piratpartiet har sitt starkaste stöd enligt opinionsundersökningarna, även om de andra partierna ser ut att gå fram i den yngsta väljargruppen.

Men i valet till Europaparlamentet lämnar Piratpartiet walk over i frågor som ungdomsarbetslösheten och det framtida klimatet. Det är integritetsfrågorna som är partiets enda budskap – och frihet på nätet skall locka ungdomarna

– De frågorna är väldigt viktiga för ungdomar. För dem är Internet en del av livet, säger Mikael Börjesson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".