Ed hoppas på handlande norrmän

Ed kan bli Dalslands handelscentrum om alla planer går i lås. Men det kräver stora förändringar av samhället för att locka kunder.
Det finns stora planer på ett köpcentrum strax brevid landsvägen till Bullaren. Det skulle innebära att Eds centrum skulle hamna i utkanten. Därför har Dals-Eds kommun beställt en detaljhandelsutredning av Handelns utredningsinstut. Det optimala vore en större köpcentrumsetablering och så en mindre galleria mitt i centrum för vitvaror, tv och radio och liknaden produkter. Men vägen dit kan bli lång. Utredarna konstaterar att det inte tillräckligt med köpkraft i Dals-Eds kommun för att klara en sådan anstormning av butiker utan det i så fall gäller att locka norrmän och övriga dalslänningar till Ed. Då måste det bli Ed bli mer attraktivt, som att ta utnytta torget mer för att koncentrera specialaffärerna och flytta bilparkeringen ett kvarter bort. Utredningen konstaterar också att det är sprit, tobak och kött som lockar norrmän och alltså måste nån livsmedelsaffär satsa på utbyggnad. Och ska utbyggnaden lyckas måste Ed kunna konkurrera med Torp i Uddevalla , Överby i Trollhättan och Åmåls stadskärna som alla tre har en växande handel. I september kan det blir klart om det blir ett köpcentrum i Ed. Charlotte Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".