EU-valet

Dals Eds-borna struntade i valet

Dals Eds-borna struntade i EU-valet. Knappt var tredje gick och röstade och Dals Ed hamnar på tio-i-botten-listan i Sverige när det gäller valdeltagande.

Uddevalla hade det högsta valdeltagandet av de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs sändningsområde. Uddevalla prickade det nationella valdeltagandet, 43,8 procent.

Men medan uppgången i landet var 6,7 procentenheter jämfört med EU-valet för fem år sedan var den i Uddevalla drygt nio procent.

I Bengtsfors minskade valdeltagandet något till 31,1 procent. I grannkommunen Dals Ed var det någon procentenhet högre än förra gången, men 30,8 procent placerar ändå Dals Ed på tio-i-botten-listan bland Sveriges 290 kommuner.

– En bidragande orsak tror jag kan vara att det redan från början var ett väldigt starkt EU-motstånd i vår kommun. I folkomsröstningen om Sverige skulle gå med i EU var det många som sade nej och det tror jag avspeglar sig än idag. Man känner att detta inte är något man vill delta i eller som angår en, säger kommunalrådet Martin Carling (C).

I riksdagsvalet för tre år sedan låg Dals långt under riksgenomsnittet, i kommunvalet var andelen röstande bland de lägsta i landet. Varför är så svårt att få Dals Ed-borna att rösta?

– När det gäller riksdags- och kommunvalet förra gången fick vi pengar från justitiedepartementet och gjorde en insats och lyckades höja valdeltagandet. Jag fokuserar på framgången. Vi gick framåt den här gången också även om det var blygsamt, säger Martin Carling.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".