Kylan har hämmat jordgubbarnas tillväxt. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Konsument

Få jordgubbar till midsommar

Det blir ont om svenska jordgubbar till midsommar. Den senaste tidens kyliga väder med nattfrost har satt stopp för många jordgubbsodlares förhoppningar om rikliga skördar lagom till nästa vecka.

– Efter värmeböljan i månadsskiftet maj/juni trodde jag och andra jordgubbsodlare att vi skulle få väldigt stora skördar av svenska jordgubbar till midsommar. Men så kom plötsligt kylan tillbaka. Vi har har haft fem nätter med nattfrost, den senaste med minus 2,5 grader - så nu får vi nästan ingenting till midsommar, säger en av Bohusläns största jordgubbsodlare, Hans-Erik Lundin i Sotenäs med sitt företag Rödsgubben.

Hans-Erik Lundin har mycket stora jordgubbsodlingar på sluttningarna kring Svarteborgs kyrka i norra Munkedal, mellan 35 och 40 hektar.

Rödsgubben har redan börjat sälja svenska jordgubbar från Skåne. Men också där har det varit kallt, så mängderna är små och därmed blir priserna höga.

Det blir väldigt få svenska jordgubbar till midsommar, säger Hans-Erik Lundin, om ens några. Vi blir nog tvungna att köpa belgiska och andra utländska jordgubbar.

– Det trodde jag aldrig för en och en halv vecka sedan. Och priserna på både utländska och eventuella svenska jordgubbar blir höga.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".