Olle Ludvigsson ska till Europaparlamentet. Foto: Marcus Kurn.
Politik

En västsvensk EU-parlamentariker

Olle Ludvigsson, socialdemokrat, metallare och volvoit från Hälsö i Göteborgs norra skärgård, blir ende västsvensk i Europaparlamentet. Det står klart när personrösterna nu snart är färdigräknade.

Olle Ludvigsson var tvåa på Socialdemokraternas valsedel och fick också näst flest personröster även om han inte var i närheten av toppkandidaten Marita Ulvskog.

Men Ludvigsson fick tillräckligt många kryss för att kunna kalla sig personvald när han nu tar plats som en av sitt partis fem ledamöter i Europaparlamentet.

En annan IF Metallare, Monika Theodorsson från Brålanda, var elva på Socialdemokraternas valsedel, men ser bara ut att hamna på 15:e plats i personvalet.

Susanna Haby, kommunalråd från Göteborg, lanserades hårt av de västsvenska Moderaterna och bedrev en intensiv personvalskampanj. Men trots att hon var placerad som fyra och hennes parti fick fyra mandat räckte det inte.

Haby blev förbikryssad av Anna Maria Corazza Bildt och nådde själv inte upp till fem procentspärren i personvalet.

Kent Johansson, regionråd från Skara, var tvåa på Centerpartiets valsedel, men hans Kryssa Kent-kampanj räckte inte långt. Lena Ek försvarade lätt sitt mandat, partiets enda i parlamentet.

Hon fick mer än var tredje av sitt partis personröster; Kent Johansson fick bara tre procent. Han blev bara trea i sitt parti i personvalet.

I Folkpartiet sopade Marit Paulsen mattan med andra kandidater. Roland Utbult från Uddevalla startade som sjua och slutade som sjua med drygt en procent av kryssen.

Jesper Odelberg, med rötterna i Ljungskile, hotade inte Eva-Britt Svensson, som nu blir Vänsterpartiets enda Europaparlamentariker. Men Odelberg kryssade sig fram från 42:a och sista plats på valsedeln till en tredje plats i personvalet.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".