Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.
Politik

Lars Leijonborg avgår

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) meddelade i dag att han lämnar regeringen.

"Efter mer än fyra decennier i politiken och tjugo val- och folkomröstningskampanjer känner jag för att göra något annat. Jag har bestämt mig för att jag inte vill ladda om för en tjugoförsta valrörelse. Jag tänker alltså inte kandidera i valet 2010 och då är det naturligt att nu lämna regeringen", skriver Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.

Den formella avgången sker så snart en efterträdare utsetts, vilket ska ske runt midsommar.

Kenneth Carlsson, folkpartist i Färgelanda, blev först förvånad över beskedet. Men han har ändå viss förståelse för att Leijonborg väljer att avgår nu, efter Folkpartiets framgångar i EU-valet och Leijonborgs egen framgång med att få en av Europas största forskningsanläggningar till Lund.

Carlsson har tidigare varit kritisk till Leijonborgs sätt att leda Folkpartiet, och var en av dem som krävde att han skulle avgå. Men att Leijonborg stannade kvar i regeringen som minister tycker han var starkt gjort.

– Det tyckte jag var en styrka att svälja förtreten, säger Kenneth Carlsson.

När det gäller Leijonborgs insats och betydelse för Folkpartiet, så ger han Leijonborg en fyra av fem i betyg. Att det inte blir högsta betyg beror på Leijonborgs bristande karisma.

– Han gav oss vissa ett sömnigt uttryck. Hans styrka låg nog i det han uträttade mer hans framträdande och framförande, säger Kenneth Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".