Inom kort väntas besked om Saabs tilltänkte köpare. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Saabs framtid

Saab närmare få lånegaranti

Regeringen har nu gett klartecken för förhandlingar som kan ge Saab statliga lånegarantier. Beslutet tyder på att beskedet om en ny ägare för Saab Automobile är mycket nära förestående.

Beslutet innebär att Riksgälden, på uppdrag av regeringen, nu kan inleda förhandlingar med Saab, Europeiska investeringsbanken och Saabs nya ägare, när en sådan blir känd, om villkor för statliga garantier.

– Vi förstår att förhandlingar om GM och olika intressenter är inne i ett intensivt slutskede och för att underlätta fortsatt process har vi nu gett Riksgälden i uppdrag att i princip vara stand by om det är så att det krävs förhandlingar om statiga garantier, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Han förnekar att dagens regeringsbeslut ska tolkas som att det i praktiken är klart att GM nu har valt ut en slutspekulant på Saab Automobile.

Men Saabs informationsdirektör Eric Geers medger att beskedet är mycket nära.

– I princip är detta positivt. Men grejen är att vi inte har fått något officiellt besked från GM:s sida. Vi vet att förhandlingen är i en avslutande fas, men officiellt har vi inte hört någonting så vi får vänta lite.

När kommer besked från Saab om vem den tilltänkte köparen är?

– Det kommer förmodligen ganska snabbt, men just nu får vi vänta lite till, säger Erik Geers.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".