Saabs framtid

"Saab-köp gynnar Norge"

Saab kan tjäna på att Norges mångmiljonärer vill investera sig ur krisen, det tror NRK:s ekonomikommentator Steinar Mediaas.

– Vi går in i finanskrisens del två. De som har pengar och som finns i Norge är på väg att positionera sig för ett uppköpsrally och det kan säkert vara till fördel för Saab, säger Steinar Mediaas till Sveriges Radio Väst.

I dag sneglar svenskarna och norrmännen åt varandras håll. Detta efter den stora nyheten i flera medier om att Saab Automobile i Trollhättan väntas köpas av svenska Koenigsegg.

Sportbilstillverkaren som ju faktiskt har en norsk ägarmajoritet. I norska medier rapporteras i dag åtskilliga spaltmeter om entreprenören och designern Bård Eker som äger 49 procent av Koenigsegg.

Men inte heller i Norge har man någon aning om vilka de övriga norska finansiärerna är. Och inte heller på den norska sidan gränsen får man några bekräftelser, dementier eller kommentarer från de företag som är, och de som tros vara, involverade i försäljningen av Saab.

Det mest spektakulära uttalandet i norska medier under dagen kommer från norske mångmiljonären Tommy Sharif, däckkungen kallad.

Han säger till E24.no att han är 100 procent säker på att Ekergruppens och Koenigseggs köp av Saab kommer att gå igenom och att det i så fall är goda nyheter för norska underleverantörer och den norska bilbranschen i stort.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00