Saabs framtid

Konsortium köper Saab

Uppdaterad 13:58
Ett företagskonsortium kring sportbilstillverkaren Koenigsegg köper Saab. Enligt Saab Automobile har General Motors och Koenigsegg Group tecknat en så kallad avsiktsförklaring om affären.

Ett led i uppgörelsen, som enligt GM kommer att säkra Saabs framtid, är att Europeiska investeringsbanken (EIB) väntas tillhandahålla 600 miljoner dollar med statliga lånegarantier från den svenska regeringen.

Ytterligare finansiering ska tillhandahållas av GM och Koenigsegg Group AB för att finansiera Saabs verksamhet och investeringar i produktprogram. Detta inkluderar flera nya bilar som befinner sig i de sista utvecklingsfaserna.

Saab gick in i en rekonstruktion den 20 februari i år. Denna preliminära överenskommelse är en milstolpe för Saab i arbetet att ta sig igenom rekonstruktionen på ett framgångsrikt sätt.

– Det här är ännu ett viktigt steg i återskapandet av GM och dess europeiska verksamheter, säger vd:n för GM Europa, Carl-Peter Forster i pressmeddelandet.

Saab är ett högt respekterat varumärke med stor potential. Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag. Koenigsegg Groups unika combination av nyskapande, entreprenörsanda och ekonomisk styrka, kombinerad med Koenigseggs bevisade förmåga att på ett effektivt sätt tillverka svenska sportbilar i världsklass har gjort dem till det bästa alternativet för Saab så väl som för General Motors, säger Forster.

Som en del av den föreslagna uppgörelsen kommer GM att fortsätta samarbeta med Saab vad gäller plattformar och powertrain (motorer och växellådor) under en angiven tidsperiod. Dessutom planerar Saab att tillverka nästa generation av Saab 9-5 i fabriken i Trollhättan.

– Den föreslagna överenskommelsen kommer att ge oss möjlighet att maximera potentialen hos vårt varumärke med hjälp av nya spännande bilar med distinkt svensk karaktär. Dagens tillkännagivande innebär fantastiskt goda nyheter för Saabs anställda, återförsäljare, leverantörer och nuvarande och framtida kunder runt om i världen, säger Jan Åke Jonsson, vd för Saab Automobile AB.