Saabs framtid

Ackordsförhandlingar väntar Saab idag

I dag är det Saab Automobile som har huvudrollen igen – i tingsrätten i Vänersborg. Där väntar ackordsförhandlingar där skulder på runt 7,5 miljarder ska skrivas bort.

Allting verkar uppgjort för en ren expeditionsaffär när Saabs rekonstruktionsgrupp med Guy Lofalk och vd Jan Åke Jonsson i spetsen ställs inför sina fordringsägare och inför tingsrättsdomaren.

Saab Automobil har meddelat att 81 procent av dem som Saab är skyldiga pengar har gått med på att bara få en fjärdedel av pengarna och eftersom det var nödvändigt att ha med sig tre av fyra så har biltillverkaren fått tillräckligt många för att kunna genomföra ett ackord.

En av de största fordringsägarna, Skatteverket, är inte med på vagnen men det skulle inte spela någon roll i sammanhanget .

Men det har ju hänt en del som skulle kunna förändra bilden. Offentliggörandet av den nye ägaren Koenigsegg Group skulle kunna mötas med en större skepsis än man kan ana och det behövs ju å andra sidan inte så mycket för att läget ska ändras.

Tingsrätten väntar i alla fall att många intressenter kommer att följa förhandlingarna och har hyrt in sig i kommunens sessionssal. Och det är nog en del som vill ha mer information från rekonstruktionsgruppen innan de bestämmer sig.  Ingenting är heller helt klart innan rådman Cecilia Tisell vid Vänersborgs tingsrätt klubbat ett beslut.