Uddevalla

Fraktföretag märker inte krisen

Alla företag har inte påverkats negativt av den ekonomiska nedgången i världen. Det enda som har satt käppar i hjulet för fraktföretaget Orientspedition i Uddevalla, som fraktar fordon till framförallt Sydamerika, är en ny lag i Bolivia.

– Vi har klarat oss hyfsat bra. Just nu har vi haft det lite kämpigt eftersom det har kommit en ny lag i Bolivia om att lastbilarna inte får vara med än sju år gamla. Men vi tror att det kommer att vända snart, säger Jocelyn Bassiony, speditör på Orient Svensk Sydamerikansk Spedition, som företaget egentligen heter.

Vanligtvis brukar man frakta 200 fordon i månaden, framförallt till Bolivia och Chile. Men hittills i år har man bara skeppat iväg 600 fordon.

På grund av den nya lagen, som kom i december, så har det minskat lite grann. Men vi har ändå skeppat en båt i månaden.

Uddevallaföretaget räknar med att nedgången är tillfällig, för även om den bolivianska marknaden har minskat sen den nya lagen infördes, riktar man nu in sig på en ny marknad – i Afrika. Det betyder att man har kunder i både Sydamerika, Europa och Afrika och då kommer företagets språkkunskaper väl till hands.

På kontoret behärskar man inte mindre än åtta språk, ett av de är indianspråket quechua.

De flesta av våra kunder från Bolivia använder det språket, säger Jocelyn Bassiony. De kan nog bättre quechua än spanska.

Jocelyn Bassiony talar själv tre språk: svenska, engelska och spanska.

– Jag är från Chile men uppväxt i Sverige, säger hon.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24