Volvo Aeros rymddivision räddas

För att Sverige även i fortsättningen ska kunna vara med i rymdprojektet Ariane, skjuter staten till pengar, och därmed kan de 130 jobben som hotats vara räddade på Volvo Aero i Trollhättan. Det kom fram vid den regeringsförklaring som statsminister Göran Persson presenterade i går vid riksmötets öppnande..
Det handlar om 130 jobb på Volvo Aeros rymddivision som nu med största sannolikhet är räddade. Bakgrunden är att regeringen tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet i budgetförhandlingarna kommit fram till att statliga rymdstyrelsen ska få pengar för att Sverige även i framtiden ska kunna vara med i det europeiska rymdprogrammet Ariane. Volvo Aero i Trollhättan är ett av flera företag från olika länder som är med i rymdprogrammet och Volvo Aero gör munstycken och drivturbiner nu till Ariane 5. Den högsta ledningen för Volvo-koncernen har flera gånger uppvaktat regeringen för att få ett positivt svar om mer pengar till rymdstyrelsen och därigenom till Volvo Aeros deltagande i rymdprogrammet. Uppvaktningarna har gjorts sen april i år då rymdstyrelsen helt ville att Sverige skulle sluta att vara med i Arianeprojektet på grund av brist på pengar. Men så i går, fem månader senare med lika lång ovisshet för de 130 anställda på Volvo Aeros rymddivision, blev det alltså klart att mer pengar kommer. Därmed räddas också det svenska deltagandet i det europeiska ariane-programmet. Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".