Få tar tillräcklig semester

Var tredje svensk har inte tillräckligt med semester för att kroppen ska hinna återhämta sig ordentligt.

Bland yngre svenskar är det endast fyra av tio (43 procent), som har tillräckligt lång semester i sommar. Det visar en ny Sifo-undersökning som Hjärt-Lungfonden har beställt.

Att vara ledig i minst fyra veckor i sträck är vad kroppen behöver för att kunna återhämta sig ordentligt från vardagens alla måsten. Utan den återhämtningen riskerar vi på sikt bland annat att få hjärt-kärlsjukdomar.

– Det tar tid att varva ned och därför räcker det inte att vara ledig i några dagar, säger Gunilla Burell, forskare inom folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Många upplever vardagen som stressande. Stress är i sig inte farligt, men långvarig stress skapar en obalans i kroppen. För att kroppens egna system inte ska sättas ur spel behöver kroppen få möjlighet att återhämta sig.

Semesterlagen ger de som är kollektivanslutna rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Men många svenskar har inte möjlighet till långledigt. Bland kvinnor i åldrarna 15-29 år uppger endast 33 procent att de har minst fyra veckors sammanhängande ledighet. Bland männen i samma ålder har 51 procent minst fyra veckors semester.

– På semestern ska vi försöka sova och vara utomhus så mycket vi bara kan. Det är inte fel att vara aktiv, men man ska försöka att inte vara prestationsinriktad under ledigheten, säger Gunilla Burell.

TT