Färgelanda

"De spottar och kladdar på fönstren"

I Färgelanda ska föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, finnas i centrum under juli och augusti, för att prata med alla stökiga ungdomar.

De som jobbar runt torget i Färgelanda har fått stå ut med bråk, hot, anlagda bränder och skadegörelse. En av dem är frisören Birgitta Hammarberg:

– Jag har fått en fönsterruta sönderslagen och de har ritat, spottat och kladdat på mina fönster, säger Birgitta Hammarberg.

– De kör väldigt mycket med mopeder på torget och att det inte har hänt en olycka är helt otroligt.

Granne med Birgitta Hammarbergs frisersalong ligger medborgarkontoret och biblioteket. Där finns en ordningsvakt sedan ett par veckor tillbaka och det har blivit lugnare.

Men Åsa Spetz, som känt sig hotad av missbrukare och stökiga ungdomar, är glad att KRIS nu ska ta sig an ungdomarna under sommaren:

– Idén är väldigt god. Någonting får ju göras, så jag tycker det är ett väldigt bra initiativ. Det känns som att kommunen tar problemet på allvar, säger Åsa Spetz.

En av dem som ska finnas för ungdomarna i Färgelanda är Mikael Henriksson i KRIS Trestad, som säger så här om sina möjligheter att få god kontakt med ungdomar:

– De vet ju att vi är gamla rövare. Jag vill förklara för dem att det här är inget liv. Det har tagit mig 30 år att komma hit där jag är idag, drogfri sedan två år tillbaka.

Mikael Henriksson säger att hans egen ungdom var stökig.

– Jag var en buse i skolan och var mycket ute på kvällarna. Det var där allt började för min del, med missbruket och mycket våld.

– Färgelandaungdomarnas resa in på fel bana har precis börjat och därför tycker jag vi har ett jätteviktigt jobb att göra där.