Dalsland

Porrsurfande präst får nobben

Det blir ingen ny prästtjänst för den porrsurfande före detta prästen i Dalsland, som på nytt ansökt om att få utöva prästämbetet. Ett enigt domkapitel i Karlstad säger ett bestämt nej.

Det blir ingen återkomst i predikstolen för den dalsländske, före detta prästen, som miste sin prästtjänst 2003, sedan mannen ertappats med att porrsurfa på ett bibliotek i den lilla hemorten i Dalsland.

Domkapitlet i Karlstad har behandlat en ansökan från mannen om att återfå sin behörighet som präst. Den avslås enhälligt.

Den före detta prästen är i 50-årsåldern och domkapitlets nya beslut har föregåtts av samtal och intervjuer med mannen, liksom ett psykologiskt test och annat bakgrundsmaterial.

En välkänd sexolog har anlitats som särskilt sakkunnig och hon kommer fram till slutsatsen att det är överhängande risk att mannens tvångsmässiga sexuella problematik kommer att upprepas.

En impulsstyrd dubbelnatur passar inte i ett själavårdande yrke, där arbetet med konfirmander är ett måste, skriver sexologen i sitt tungt vägande utlåtande.

Den före detta prästen själv berättar i undersökningen att han nu känner sig stark och problemfri och inte längre känner sig tvungen att "cykla flera varv runt ett kvarter vid åsynen av en vacker kvinna".