Två tingsrätter försvinner

Ytterligare två tingsrätter kommer att försvinna i vårt område. Trollhättans tingsrätt läggs ned och det blir bara ett så kallat tingsställe kvar i Strömstad. Det står klart efter gårdagens presentation av budgetpropositionen.
Därmed är kampen om den sista tingsrätten i norra Bohuslän över. För bara några decennier sen fanns det betydligt fler platser där brottslingar ställdes inför rätta. Kvar i Strömstad blir bara i praktiken en tings-sal, som fylls av domare, nämndemän, misstänkta brottslingar, advokater och åklagare, när det dags för rättegång, - domaren kommer från 2005 från Uddevalla istället för som nu en våning upp i tingshuset i Strömstad. Efter en dragkamp på flera år är det också klart att tingsrätten i Trollhättan försvinner med tre domartjänster. Alla rättegångar där kommuninvånare i Trollhättan och Lilla Edet är inblandade i, kommer om ett drygt år istället att ske i Vänersborg. Enligt regeringen är tingsrätten i Vänersborg större med tio domare, och dessutom finns både länsrätt och miljödomstol i just Vänersborg - därför förläggs tingsrätten dit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".