Vård och omsorg

Akutpersonal går på knäna

Situationen på medicinakuten och medicinkliniken på Näl är fortfarande mycket ansträngd. Inflödet av patienter är alldeles för stort för att de som arbetar där ska hinna ta hand om alla på ett bra sätt och nu börjar till och med de mest erfarna att tappa orken.

– De tycker att det är jättejobbigt och jag vet inte hur länge de orkar, säger Tomas Hallqvist på Vårdförbundet.

Signaler om att arbetssituationen är svår kom tidigt från undersköterskor och sjuksköterskor men inte de mest erfarna. Men nu börjar även de må dåligt.

– De som alltid har strävat på utan att säga någonting – nu börjar även de att tappa orken.

Tomas Hallqvist är orolig för hur det blir efter semestern.

– Räcker det med fyra veckors semester, kommer de att orka komma tillbaka? De kanske sjukskriver sig. Och hur ska det se ut i höst?

Problemet är antalet vårdplatser. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med platser på medicinkliniken. Så när medicinakuten får in akutpatienter som behöver läggas in, finns det ingenstans att lägga dem.

– Det stora problemet är att de inte blir av med patienterna, säger Tomas Hallqvist. Det innebär att akutpersonalen måste börja med behandlingar som egentligen ska göras på avdelningen.

Vårdpersonalens situation är ansträngd. Förutom det stora inflödet av patienter råder det anställningsstopp och vikarierna ska bort. Och nu vill Vårdförbundet ha klara besked om hur medlemmarnas arbetssituationen verkligen ser ut.

– Vi vill ha beläggningsstatistik och få veta all arbetstid som är registrerad utöver den ordinarie arbetstiden. Vi vill veta hur mycket folk har jobbat.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24