Vård och omsorg

Fler patienter än man räknat med

Idag kom siffror som visar att det har kommit betydligt fler patienter till den nya Näl-akuten än vad man räknade med när man slog ihop akuterna i höstas.

I den konsekvensanalys regionen gjorde inför sammanslagningen av Uddevallas och Näls akuter, räknade man med att det skulle komma i snitt 88 patienter om dygnet. I dag kom statistik som visar att det var en beräkning som stämde väldigt illa.

I själva verket kom det i snitt 120 patienter om dygnet till Nälakuten, det vill säga 36 procent mer än vad man hade räknat med.

– Vi kanske inte har lyckats fullt ut med den ambitionen vi har haft. Men vi jobbar oförtrutet vidare med detta och det kommer att ge frukt så småningom, säger Peter Larsson, tillförordnad sjukhusdirektör.

De allra flesta patienterna är medicinpatienter. Under årets första fem månader kom det i snitt 64 medicinpatienter och det är att jämföra med 37 stycken, vilket var vad man hade räknat med.

För patienterna har det här inneburit långa väntetider. Elvy Frantz fick i femton timmar innan hon fick träffa en läkare.

– Det är bedrövligt. Det är ju deprimerande bara det. Nu är ju jag glad att jag inte hade någon hjärtinfarkt.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24