Västra Götaland

Massvaccination väntar i höst

I september kommer Västra Götalandsregionen dra igång den mest omfattande massvaccineringen i modern tid.

Det handlar om Svininfluensan eller den nya influensan A(H1N1)v , som den också kallas och 3 miljoner doser som ska räcka till alla i länet, har redan beställts, säger smittskyddsläkaren Ann Söderström.

– Bakgrunden är att vi vill ha vaccin för att kunna skydda befolkningen så att så många som möjligt inte ska bli sjuka samtidigt, säger Ann Söderström.

Fram tills idag har man i Västra Götaland konstaterat 17 fall av svininfluensa av cirka 230 testade personer. I hela landet har drygt 100 personer visat positiva provsvar. Just nu pågår ett intensivt arbete i regionen med att organisera den stora massvaccinering som man planerar att dra igång i september.

Aldrig tidigare i modern tid, har man genomfört en sådan här stor vaccinering. Och vaccin är beställt, så att det skall räcka till alla invånare.

– 3 miljoner doser är beställda. Det räcker till alla i Västra Götaland som ska få två doser var. För det är så att rekommendationen kommer att vara att alla ska vaccinera sig. Det kommer att vara en prioriteringsordning där riskgrupper och sjukvårdspersonal får vaccin först, säger Ann Söderström.

Men eftersom vaccinet är helt nyframtaget så finns det ännu inga vaccinationsråd för barn. De råden väntar fortfarande Ann Söderström och hennes kollegor på.

– Vi vill helst vaccinera så långt ner i åldrarna som möjligt då det är så att barn är stora smittospridare av influensa på dagis och skolor. Men inga besked än sinn vad gäller barn, säger Ann Söderström.

Och för att överhuvudtaget kunna genomföra en sådan här omfattande vaccinering, så krävs det en massiv insats från många håll i vården. Därför måste många patienter räkna med stora störningar i vården i höst.

– Alla mottagningar som kan vaccinera måste hjälpas åt om man skall tänka sig att alla ska få vaccinet under två omgångar med några veckors mellanrum. Därför kommer vi att få ställa in den verksamheten som vi inte måste ha, det vill säga planerade återbesök, kontroller och prioritera vaccination och prioritera de som är akut sjuka förstås, säger Ann Söderström.

Text: Thomas Graf

Epost: thomas.graf@sr.se

Telefon: 0522-67 00 52