Stort beslag ökade smuggelstatistik

Tullens beslag av amfetamin och metamfetamin har ökat kraftigt första halvåret. Det gäller både i hela landet och vid gränserna mot Norge. Men statistiken säger inte allt.

Enligt färsk statistik från Tullverket ökade amfetaminsmugglingen längs norska gränsen från 88 gram första halvåret 2008 till över tre kilo motsvarande period i år.

Men när det gäller statistik om smuggling kan det vara svårt att dra några slutsatser, eftersom ett enda stort beslag kan få staplarna att skjuta i höjden.

Och bakom årets siffror ligger just ett ovanligt stort beslag som tullen gjorde i Vassbotten, i norra Tanum i våras.

– Ja, vi stoppade en bil med 30 kilo metamfetamin, säger Tony Magnusson, operativ chef för tullens brottsbekämpning i västra Sverige.

Bilen kom från Baltikum, körde via Stockholm och skulle vidare till Norge. Narkotikan låg gömd i tanken.

Medan narkotikabeslagen har ökat, både vid tullstationerna mot Norge och i övriga Sverige, har smugglingen av alkohol nästan helt upphört.

– För ett antal år sedan tog vi hela lastbilar med 20 000 liter och liknande, på väg mot bland annat Norge. Men det är inte på samma sätt nu, med tanke på att det finns så många andra sätt att få in sprit i landet. Många åker själva till Tyskland och handlar, säger Tony Magnusson.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24