Många barn faller från skötbord

Cirka 600 barn per år tvingas söka akutsjukvård sedan de fallit från skötbord. En alltför hög siffra, menar Konsumentverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som nu går ut med en gemensam varning till Sveriges småbarnsföräldrar.

Eftersom barns huvud är tunga i förhållande till resten av kroppen är det vanligt att det är huvudet som slår i golvet när barnet faller från ett skötbord.

Hela 25 procent har så allvarliga skador att de måste läggas in på sjukhus.

Inom EU finns en gemensam standard som fungerar som en rekommendation till hur skötbord ska vara utformade. Konsumentverket tycker inte att den nuvarande standarden ställer tillräckligt höga krav och deltar i standardiseringsarbetet på EU-nivå för att förändra detta.

En standard skulle till exempel kunna kräva högre kanter på alla fyra sidorna för att minska riskerna för att barnet ramlar av. Det skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Råd till föräldrar

  • Lämna aldrig barnet på skötbordet. Håll alltid en hand på barnet.
  • Se till att skötytan är så stor att barnet får plats även om det försöker rulla åt sidorna.
  • Se till att det finns höga kanter på minst tre av sidorna på skötbordet.
  • Ha bra förvaringsplatser för skötutrustningen nära skötbordet. Det gör att du inte behöver lämna bordet för att hämta någonting.
  • Om du vill ha en mycket säker skötplats så är golvet ett bra alternativ.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.