Växande underskott

Socialnämnden i Vänersborg går mot ett underskott på nästan 31 miljoner kronor i år -trots att nedskärningar gjorts i år. Läget är mycket allvarligt, säger socialchefen Sture Johansson.
-Vi hade hoppas att det skulle landa på 22 miljoner i underskott, vilket är illa nog. Men tyvärr har utvecklingen under sommaren gått åt fel håll så att vi nu redovisar en prognos som är sämnre än den i april, säger Sture Johansson till Radio Väst Då har ändå socialnämnden avvecklat ytterligare platser inom äldreomsorgen. Det finns flera förklaringar till att underskottet skenar, En är ökade kostnader för placering av ungdomar på behandlingshem, en annan är ökade kostnader för omsorgen om funktionshindrade. Också där är institutionsplaceringar en förklaring. Socialnämnden har haft stora underskott flera år i rad, men i slutändan fått ekonomisk kompensation. Nu ser kommunen som helhet ut att gå mot ett underskott i år, så den livlinan kan nämnden kanske inte räkna med i år. Problemet för socialnämnden är att mycket av verksamheten är lagstadgad, så för nämnden återstår åtgärder som taxehökningar och återhållsamhet med vikarier. Fortsatta besparingar kan förstås påverka kvalitén, men det behöver inte göra det, säger Sture johansson. Bosse Adriansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".