Foto Henrik Montgomery / SCANPIX

Svårare för sjuk att få pengar

Det har blivit svårare att få sjuk- och aktivitetsersättning, det som förr kallades förtidspension. Det senaste året har antalet ersättningar minskat med 47 procent.

 Det så kallade ohälsotalet fortsätter att minska, alltså antalet frånvarodagar som ersätts av sjukförsäkringen. Det har minskat med 7,5 procent sedan juni förra året. Den absolut största delen av ohälsotalet utgörs av sjuk- och aktivitetsersättningen.

Och just när det gäller den ser man alltså en mycket stor förändring när det gäller nybeviljade ersättningar. Det senaste året, juni - 08 till juni - 09, beviljades 24 267 sjuk- och aktivitetsersättningar. Tolv månader tidigare beviljades 45 629 sådana. Många fler fick alltså nej på sin ansökan och det är en minskning med nästan 47 procent.

En som tror att ohälsotalet sjunker på grund av hårdare bedömningar från försäkringskassan är Ronny Mattsson, ordförande för föreningen Vänkraft i Uddevalla, en kamratförening för dem som har eller har haft kontakt med psykiatrin.
– Att försäkringskassan inte accepterar läkarintyg har lett till att många får göra sig av med det lilla de har och gå på socialbidrag, det är den krassa verkligheten, säger Ronny Mattsson.

Av de 60 medlemmarna i föreningen Vänkraft är nog en tredjedel sådana som måste gå på socialhjälp, eftersom de inte kan arbeta på grund av psykisk sjukdom, men som ändå inte får sjuk- eller aktivitetsersättning, enligt Ronny Mattsson. Han tror att just psykiskt sjuka har svårare att få sin ansökan beviljad av Försäkringskassan, än de som kan påvisa fysiska sjukdom. Försäkringskassan brister i kompetens, menar han:
– Jag tror inte Försäkringskassans utredare riktigt förstår det här. De har ju inte träffat personen ifråga. En hög ansökningar blir beviljad, en annan inte, säger Ronny Mattsson.

Text: Birgitta Andersson
Mail: birgitta.andersson@sr.se
Tel: 0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".